om koppomcolors

 

”om koppomcolors” – lite om hur allt startade.

För länge sedan, i slutet av sjuttiotalet, fick jag en sovjetisk kamera, en Smiena, som jag fortfarande har.
20141123067544
Det var ingen avancerad kamera, det var bara en bit vanlig rysk plast, men detta oansenliga föremål kröp in i mitt ganska lugna liv och livet blev sig aldrig mera likt.
Min passion för fotografering ökade, men den ständiga bristen på material gjorde att jag hade svårt att utveckla passionen.
Tolv år gammal fick jag min första SLR-kamera, som de flesta saker på den tiden var även den kameran sovjetisk.

20140216_046646

Min första digitala kamera var en Canon PRO70. Det var en modernitet på sitt bästa, i dag är det en digitalkamera med en sensor som är svagare än en webbkamera.

Jag lärde mig mycket från Jacek Jaglarz, som var fotografisk föreläsare för ungdomar på en skola i Krakow.

Jag använder främst digitalkameror, men jag gillar även att knäppa några bilder med en kamera, som det sitter en gammaldags svart-vit negativfilm i. Sedan tidigare tycker jag om att arbeta i mörkrummet, så än idag framkallar jag mina filmer själv. Jag brinner även för gamla fotografiska tekniker. Fotografering ger mig stor tillfredsställelse.

”Jag älskar när någon hänger mitt porträtt på en framträdande plats i hemmet. När personen som är fotograferad säger att bilden är av mig fast det ser ut som en helt annan person…. Jag gillar att en kraftig person, genom kameralinsen, ser smal ut. Jag gillar när flera kilo för mycket blir en vacker form…. När den lilla grå musen förvandlas till en prinsessa ….”

Dessa rader är fritt tolkat från en historia, som blev skrivet för nästan fyrtio år sedan. Tiderna har förändrats, men entusiasmen för fotografering finns kvar. Jag hoppas att mina kunder tycker jag förmedlar dessa rader genom min fotografering.

20150605077308